De vorbă cu Alin și Radu Iorgoni, doi pălărieri din zilele noastre
Interviu apărut în Ziarul Timișoara
Alin și Radu Iorgoni sunt doi frați care au o pasiune mai aparte: pălăriile. Pornind de la simpla dorință de a-și completa ținutele vestimentare cu un accesoriu unic, s-a conturat ideea fabricării lor. În parte pentru cănu găseau în comerț pălării pe placul lor, pe care să își permită să le cumpere, și în parte datorită înclinației înspre modă și design vestimentar, insuflată încă din copilărie.
Una din ambițiile lor este să aducă în contemporan obiceiul purtării pălăriei, care, spun ei, este un accesoriu nobil, ce definește personalitatea.
Cei doi sunt din Hațeg însă își desfășoară o bună parte din activitate în Timișoara, unde plănuiesc și deschiderea unui magazin de prezentare.
Mai multe despre sursele de inspirație, culori și accesorii, dar și despre cea mai nouă colecție Iorgoni, care urmează să fie lansată în curând, aflați chiar de la ei.
De unde această pasiune pentru pălării? Cum și când ați început să le fabricați?
Alin: Ideea i-a aparținut lui Radu, care era pasionat de pălării și la propunerea lui ne-am apucat de treabă.
Radu: Am realizat primele pălării în primul rând din dorința de a avea accesorii vestimentare unice, de actualitate, inspirate din arta modernă, care să aducă un plus de bun-gust ținutelor. În căutările noastre pe internet, am găsit un designer de pălării din America, mai exact din California, Nick Fouquet. Ne-au plăcut extrem de mult pălăriile făcute de el, dar din păcate nu ne permiteam să ne cumpărăm una. Și atunci, după ceva timp în care ne-am gândit la asta, am zis „hai să începem să le facem noi!”. Mai ales că bunica noastră ne-a dăruit o parte din talentul ei în această direcție – a modei, a creației vestimentare. Ea a condus un departament de croitorie, unde a făcut numai lucruri de calitate și oarecum ne-a transmis această idee. Am crescut practic printre materiale, foarfece, ace și ațe. Așa am început să facem primele pălării, în vara anului 2014.
În toată această perioadă am întâmpinat multe obstacole, în primul rând legate de materiale, apoi de calapoade (unde le putem găsi, cine le face). Un prim ajutor l-am primit de la tatăl colegului meu de bancă, Sami, care s-a ocupat de partea asta de tâmplărie, de pregătit calapoadele. Ne-a făcut șapte, opt bucăți și acesta a fost începutul.
După ce am făcut rost de primele calpoade, am început să testăm diferite materiale. Din păcate în România nu mai găsim materiale de calitate, doar fetru cu un procent foarte mare de sintetic și asta nu ne ajută deloc. Am început să căutăm furnizori din alte țări, am realizat câteva modele pentru noi și pentru prietenii noștri.
Îți mai aduci aminte care a fost prima pălărie fabricată?
Radu: Da, trebuia să fie o pălărie gri dar de fapt a ieșit o chestie ciudată. Pe parcurs am îmbunătățit metoda de fabricare, am aflat diverse secrete și ne-am dat seama cum să realizăm un produs bun, de calitate.
De unde ați adunat toată informația? Nu este o meserie comună și mă gândesc că nu v-a fost tocmai ușor.
Alin: O mare parte din secrete le-am moștenit chiar de la bunica noastră, care făcea și pălării, iar ulterior ne-am documentat pe diverse site-uri de specialitate.
Când ați hotărât să duceți mai departe această pasiune a voastră?
Radu: Nu putem spune că partea de comercializare a fost neapărat una din dorințele noastre. Nu am plecat cu ideea asta. Mulți dintre prietenii noștri ne rugau să le facem pălării, iar la un moment dat ne-am dat seama că întregul proces presupune costuri. Așa că, pentru a putea realiza mai multe pălării și pentru a deveni din ce în ce mai buni, am decis să ieșim pe piață. Dar asta s-a întâmplat mult mai târziu, abia prin 2016, 2017.
Alin: Decizia de a investi mai mult în pasiunea noastră a fost luată însă abia anul trecut, la finalul lunii septembrie, când ne-am gândit să transformăm acest hobby într-o mică afacere.
A durat destul de mult de la fabricarea primelor pălării, până la decizia de a construi o afacere.
Alin: Da, pentru că nu ne-am focusat pe asta. S-a întâmplat mai mult de la sine, prin recomandări și solicitări.
Radu: Și faptul că s-a întâmplat așa ne aduce o oarecare bucurie, pentru că nu am pornit cu ideea de profit, de a ieși pe piață și am avut timp să testăm toate etapele de fabricare și de viață ale unei pălării. Am văzut cum se comportă materialele în funcție de sezon și ne-am dat seama unde trebuie să aducem îmbunătățiri. La fel de importante au fost pentru noi părerile celor care le-au purtat.
Cât timp durează fabricarea unei pălării?
Radu: Nu putem spune cu exactitate cât timp va dura realizarea unei anumite pălării. Pentru că am ales să facem pălării unicat, luăm legătura cu clientul, iar dacă acesta își dorește ca pălăria să fie personalizată într-un anumit mod, poate mult mai sofisticat, e clar că și realizarea va dura mai mult. Și pentru că fiecare proces este realizat manual, sigur că și fabricarea durează mai mult. Dar, în general, pălăria va fi livrată în aproximativ două, trei săptămâni.
Alin: Există multe etape până să ajungem la produsul final.
Atunci când cineva vă contactează, care sunt pașii firești, de la începutul colaborării, până la realizarea pălăriei dorite?
Alin: Înainte de vânzare va avea loc o consiliere. Prima dată trebuie să obținem o mărime, după care, în funcție de dorințele clientului, noi încercăm să personalizăm acea pălărie, prin accesorizare, prin intensitatea arderii materialului, dacă e cazul, și prin diferite alte metode.
Radu: Pălăriile trebuie să treacă și prin anumite substanțe, pentru a-și păstra forma. Aici procesul depinde din nou de ceea ce dorește clientul – dacă pălăria trebuie să fie mai tare sau mai moale.
Cui vă adresați? Care sunt persoanele care vă trec cel mai des pragul?
Alin: Cei mai frecvenți clienți ai noștri sunt în general persoane cu vârste cuprinse între 20 și cel mult 50 de ani, oameni din domeniul cultural-artistic, care apreciază frumosul și sunt pasionați de modă. Pălăriile sunt, până la urmă, un accesoriu nobil.
Pe lângă pălăriile realizate la comandă, aveți și colecții personale. Îmi puteți spune mai multe?
Alin: Da, începând de anul acesta. Am scos o colecție de vară și urmează cea de toamnă-iarnă. Ne propunem să continuăm cu aproximativ două, trei colecții noi pe an.
Ce fel de accesorii folosiți și cum personalizați pălăriile? Știu că în ultima colecție, care urmează să fie lansată în curând, se regăsesc și modele pictate.
Radu: Da, pictură, folosim cele mai bune benzi – încercăm să investim foarte mult în calitate, pene, accesorii metalice, din piele. Ținem foarte mult cont și de pasiunile, amintirile și caracterul clienților, detalii pe care adesea le încadrăm în creațiile noastre.
Legat de textura materialului și de stilul pălăriei, folosim și procedura de ardere. Dacă clientul dorește o pălărie vintage, atunci categoric pălăria va fi mai mult timp flambată.
Alin: De regulă încercăm să reflectăm personalitatea fiecărui client în produsul final.
Există anumite modele sau stiluri care sunt mai căutate?
Alin: Cred că ne putem mai degrabă raporta la culori. De exemplu, cele mai căutate sunt camel, kaki, alb.
Radu: În ceea ce privește forma, sunt foarte căutate pălăriile cu borul cât mai mare.
Alin: Da, per ansamblu sunt păstrate liniile clasice, dar aducem elemente noi, care să le aducă în sfera zilelor noastre. De multe ori găurim materialul pentru a crea impresia de „vechi”, prin perforare sau ardere.
De unde vă luați inspirația?
Radu: Inspirația ne-o luăm din absolut tot ce ne înconjoară – dintr-o excursie, o scurtă escapadă în natură. Dacă vedem ceva ce ne place, încercăm să transpunem acel lucru în colecțiile noastre.
Alin: E o inspirație de moment, transpusă în primul rând pe hârtie, ulterior în modelele pe care le creăm. O idee bună poate să-ți vină la miezul nopții sau la prima oră a dimineții – de cele mai multe ori e vorba de o idee spontană.
Ce cuprinde cea mai nouă colecție Iorgoni, despre care știu că e construită în jurul unei povești, și când va avea loc lansarea?
Radu: Colecția de toamnă-iarnă are la bază concepte precum eleganță, dans, libertate, pe care le-am preluat din valorile și acțiunile prezente în viața de zi cu zi a oamenilor. Mi-am imaginat o poveste cu o balerină, care încearcă să se refugieze de agitația caracteristică marilor orașe și să își regăsească libertatea. În căutările ei se întâlnește cu un iubitor de natură, alături de care, după nenumărate discuții în care descoperă că au foarte multe în comun, va pleca în ceea ce va deveni călătoria vieții lor.
Alin: Pălăriile sunt cu tematică, reprezintă pasiunile lor: ea iubește baletul, astfel că pe borul pălăriilor de damă din colecție am ales să pictăm balerine, el iubește natura – pe pălăriile pentru bărbați se regăsesc peisaje reprezentative.
Colecția va fi lansată în curând, suntem pe ultimii 50 de metri.
Radu: În ceea ce privește culorile, am optat pentru magenta, heliotrop, negru și camel.
Ați pregătit un eveniment de lansare?
Alin: Va trebui să ne adaptăm situației actuale, dar da, ne propunem să realizăm o filmare, în natură, care să ilustreze povestea de mai sus.
Există multe persoane, printre care trebuie să recunosc că mă număr și eu, care nu neapărat știu cum să poarte o pălărie. O recomandare?
Radu: Cred că majoritatea persoanelor de la noi din țară au nevoie de mai multă încredere în sine în ceea ce privește stilul vestimentar. Aș vrea să precizez că nu există neapărat o regulă după care să îți asortezi pălăria la ținută. Acest lucru ține mai mult de atitudine și personalitate. Pălăria este un accesoriu care definește personalitatea.
Alin: Tocmai la asta lucrăm. Încercăm să colaborăm cu persoane cât mai cunoscute, pentru a reuși să readucem pălăria în vestimentația de zi cu zi.
Apreciate, iubite, uneori uitate și apoi iar îndrăgite, pălăriile sunt de secole un accesoriu căruia i-au fost atribuite diverse asocieri. Bărbații care poartă pălării sunt eleganți, femeile misterioase și lista este mult mai lungă. De aceea, ne-a dorit încă de la început, din momentul în care am fabricat prima pălărie, să nu lăsăm loc de …
„Pălăria este un accesoriu care definește personalitatea”
De vorbă cu Alin și Radu Iorgoni, doi pălărieri din zilele noastre
Interviu apărut în Ziarul Timișoara
Alin și Radu Iorgoni sunt doi frați care au o pasiune mai aparte: pălăriile. Pornind de la simpla dorință de a-și completa ținutele vestimentare cu un accesoriu unic, s-a conturat ideea fabricării lor. În parte pentru cănu găseau în comerț pălării pe placul lor, pe care să își permită să le cumpere, și în parte datorită înclinației înspre modă și design vestimentar, insuflată încă din copilărie.
Una din ambițiile lor este să aducă în contemporan obiceiul purtării pălăriei, care, spun ei, este un accesoriu nobil, ce definește personalitatea.
Cei doi sunt din Hațeg însă își desfășoară o bună parte din activitate în Timișoara, unde plănuiesc și deschiderea unui magazin de prezentare.
Mai multe despre sursele de inspirație, culori și accesorii, dar și despre cea mai nouă colecție Iorgoni, care urmează să fie lansată în curând, aflați chiar de la ei.
Alin: Ideea i-a aparținut lui Radu, care era pasionat de pălării și la propunerea lui ne-am apucat de treabă.
Radu: Am realizat primele pălării în primul rând din dorința de a avea accesorii vestimentare unice, de actualitate, inspirate din arta modernă, care să aducă un plus de bun-gust ținutelor. În căutările noastre pe internet, am găsit un designer de pălării din America, mai exact din California, Nick Fouquet. Ne-au plăcut extrem de mult pălăriile făcute de el, dar din păcate nu ne permiteam să ne cumpărăm una. Și atunci, după ceva timp în care ne-am gândit la asta, am zis „hai să începem să le facem noi!”. Mai ales că bunica noastră ne-a dăruit o parte din talentul ei în această direcție – a modei, a creației vestimentare. Ea a condus un departament de croitorie, unde a făcut numai lucruri de calitate și oarecum ne-a transmis această idee. Am crescut practic printre materiale, foarfece, ace și ațe. Așa am început să facem primele pălării, în vara anului 2014.
În toată această perioadă am întâmpinat multe obstacole, în primul rând legate de materiale, apoi de calapoade (unde le putem găsi, cine le face). Un prim ajutor l-am primit de la tatăl colegului meu de bancă, Sami, care s-a ocupat de partea asta de tâmplărie, de pregătit calapoadele. Ne-a făcut șapte, opt bucăți și acesta a fost începutul.
După ce am făcut rost de primele calpoade, am început să testăm diferite materiale. Din păcate în România nu mai găsim materiale de calitate, doar fetru cu un procent foarte mare de sintetic și asta nu ne ajută deloc. Am început să căutăm furnizori din alte țări, am realizat câteva modele pentru noi și pentru prietenii noștri.
Radu: Da, trebuia să fie o pălărie gri dar de fapt a ieșit o chestie ciudată. Pe parcurs am îmbunătățit metoda de fabricare, am aflat diverse secrete și ne-am dat seama cum să realizăm un produs bun, de calitate.
Alin: O mare parte din secrete le-am moștenit chiar de la bunica noastră, care făcea și pălării, iar ulterior ne-am documentat pe diverse site-uri de specialitate.
Radu: Nu putem spune că partea de comercializare a fost neapărat una din dorințele noastre. Nu am plecat cu ideea asta. Mulți dintre prietenii noștri ne rugau să le facem pălării, iar la un moment dat ne-am dat seama că întregul proces presupune costuri. Așa că, pentru a putea realiza mai multe pălării și pentru a deveni din ce în ce mai buni, am decis să ieșim pe piață. Dar asta s-a întâmplat mult mai târziu, abia prin 2016, 2017.
Alin: Decizia de a investi mai mult în pasiunea noastră a fost luată însă abia anul trecut, la finalul lunii septembrie, când ne-am gândit să transformăm acest hobby într-o mică afacere.
Alin: Da, pentru că nu ne-am focusat pe asta. S-a întâmplat mai mult de la sine, prin recomandări și solicitări.
Radu: Și faptul că s-a întâmplat așa ne aduce o oarecare bucurie, pentru că nu am pornit cu ideea de profit, de a ieși pe piață și am avut timp să testăm toate etapele de fabricare și de viață ale unei pălării. Am văzut cum se comportă materialele în funcție de sezon și ne-am dat seama unde trebuie să aducem îmbunătățiri. La fel de importante au fost pentru noi părerile celor care le-au purtat.
Radu: Nu putem spune cu exactitate cât timp va dura realizarea unei anumite pălării. Pentru că am ales să facem pălării unicat, luăm legătura cu clientul, iar dacă acesta își dorește ca pălăria să fie personalizată într-un anumit mod, poate mult mai sofisticat, e clar că și realizarea va dura mai mult. Și pentru că fiecare proces este realizat manual, sigur că și fabricarea durează mai mult. Dar, în general, pălăria va fi livrată în aproximativ două, trei săptămâni.
Alin: Există multe etape până să ajungem la produsul final.
Alin: Înainte de vânzare va avea loc o consiliere. Prima dată trebuie să obținem o mărime, după care, în funcție de dorințele clientului, noi încercăm să personalizăm acea pălărie, prin accesorizare, prin intensitatea arderii materialului, dacă e cazul, și prin diferite alte metode.
Radu: Pălăriile trebuie să treacă și prin anumite substanțe, pentru a-și păstra forma. Aici procesul depinde din nou de ceea ce dorește clientul – dacă pălăria trebuie să fie mai tare sau mai moale.
Alin: Cei mai frecvenți clienți ai noștri sunt în general persoane cu vârste cuprinse între 20 și cel mult 50 de ani, oameni din domeniul cultural-artistic, care apreciază frumosul și sunt pasionați de modă. Pălăriile sunt, până la urmă, un accesoriu nobil.
Alin: Da, începând de anul acesta. Am scos o colecție de vară și urmează cea de toamnă-iarnă. Ne propunem să continuăm cu aproximativ două, trei colecții noi pe an.
Radu: Da, pictură, folosim cele mai bune benzi – încercăm să investim foarte mult în calitate, pene, accesorii metalice, din piele. Ținem foarte mult cont și de pasiunile, amintirile și caracterul clienților, detalii pe care adesea le încadrăm în creațiile noastre.
Legat de textura materialului și de stilul pălăriei, folosim și procedura de ardere. Dacă clientul dorește o pălărie vintage, atunci categoric pălăria va fi mai mult timp flambată.
Alin: De regulă încercăm să reflectăm personalitatea fiecărui client în produsul final.
Alin: Cred că ne putem mai degrabă raporta la culori. De exemplu, cele mai căutate sunt camel, kaki, alb.
Radu: În ceea ce privește forma, sunt foarte căutate pălăriile cu borul cât mai mare.
Alin: Da, per ansamblu sunt păstrate liniile clasice, dar aducem elemente noi, care să le aducă în sfera zilelor noastre. De multe ori găurim materialul pentru a crea impresia de „vechi”, prin perforare sau ardere.
Radu: Inspirația ne-o luăm din absolut tot ce ne înconjoară – dintr-o excursie, o scurtă escapadă în natură. Dacă vedem ceva ce ne place, încercăm să transpunem acel lucru în colecțiile noastre.
Alin: E o inspirație de moment, transpusă în primul rând pe hârtie, ulterior în modelele pe care le creăm. O idee bună poate să-ți vină la miezul nopții sau la prima oră a dimineții – de cele mai multe ori e vorba de o idee spontană.
Radu: Colecția de toamnă-iarnă are la bază concepte precum eleganță, dans, libertate, pe care le-am preluat din valorile și acțiunile prezente în viața de zi cu zi a oamenilor. Mi-am imaginat o poveste cu o balerină, care încearcă să se refugieze de agitația caracteristică marilor orașe și să își regăsească libertatea. În căutările ei se întâlnește cu un iubitor de natură, alături de care, după nenumărate discuții în care descoperă că au foarte multe în comun, va pleca în ceea ce va deveni călătoria vieții lor.
Alin: Pălăriile sunt cu tematică, reprezintă pasiunile lor: ea iubește baletul, astfel că pe borul pălăriilor de damă din colecție am ales să pictăm balerine, el iubește natura – pe pălăriile pentru bărbați se regăsesc peisaje reprezentative.
Colecția va fi lansată în curând, suntem pe ultimii 50 de metri.
Radu: În ceea ce privește culorile, am optat pentru magenta, heliotrop, negru și camel.
Alin: Va trebui să ne adaptăm situației actuale, dar da, ne propunem să realizăm o filmare, în natură, care să ilustreze povestea de mai sus.
Radu: Cred că majoritatea persoanelor de la noi din țară au nevoie de mai multă încredere în sine în ceea ce privește stilul vestimentar. Aș vrea să precizez că nu există neapărat o regulă după care să îți asortezi pălăria la ținută. Acest lucru ține mai mult de atitudine și personalitate. Pălăria este un accesoriu care definește personalitatea.
Alin: Tocmai la asta lucrăm. Încercăm să colaborăm cu persoane cât mai cunoscute, pentru a reuși să readucem pălăria în vestimentația de zi cu zi.
Interviu publicat pe site-ul Ziarului Timișoara: http://ziarultimisoara.ro/special/6542-de-vorba-cu-alin-si-radu-iorgoni-doi-palarieri-din-zilele-noastre.
Related Posts
Ce povești spun pălăriile Iorgoni?
Apreciate, iubite, uneori uitate și apoi iar îndrăgite, pălăriile sunt de secole un accesoriu căruia i-au fost atribuite diverse asocieri. Bărbații care poartă pălării sunt eleganți, femeile misterioase și lista este mult mai lungă. De aceea, ne-a dorit încă de la început, din momentul în care am fabricat prima pălărie, să nu lăsăm loc de …